Let's Try Enterprise

Let's Try Enterprise

Nuffnang Add

Nuffnang

Tuesday, November 8, 2011

Cara memasak ikan pekasam


BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan pekasam
1 bji bawang besar, lebih pun ok
3 biji cili kering atau cili api

CARA MEMASAK :
Potong bawang besar dan cili kering/cili api.Panas kan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni. Buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering/cili api tadi , goreng sampai bawang menjadi layu .Angkat bawang dan cili serta terus taburkan ke atas ikan pekasam yang sudah di goreng terdahulu tadi. Dah pun siap hmmm sedap....nak lagi sedap boleh lah perah asam limau di atasnya.

1 comment:

Unknown said...

pa cik, resep ikan pekasamnya unik, di indonesia gk tau istilah untk ikan pekasam
salam dari bugis indonesia http://abonikan.net/